You are currently viewing КАКВА Е НОРМАЛНАТА ТЕЛЕСНА ТЕМПЕРАТУРА

КАКВА Е НОРМАЛНАТА ТЕЛЕСНА ТЕМПЕРАТУРА

За да функционира правилно, нашето тяло поддържа температурата си в строго определени граници. Това става автоматично, чрез регулирането на кръвния поток и потните жлези.

Защо измерваме телесната си температура?

За медицината измерването на температурата е изключително важно, тъй като много симптоми за заболявания за съпроводени с повишена или намалена телесна температура, което понякога само по себе си може да бъде опасно за живота.

Няма понятие „нормална температура“

Температурата, която може да се измери по тялото на човек зависи от това къде точно се измерва; в коя част на деня, околната средафизическата активност на човека и неговата възраст.

Как най-правилно да измерваме вътрешната си температура?

Най-достоверно можем да измерим телесната си температура, като поставим термометъра в дебелото черво (ректално измерване). Съществуват обаче и други методи, които дават допустими отклонения: вагинално измерване (0.1°С – 0.3°С отклонение), орално измерване – поставяне на термометъра от вътрешната страна на бузата или под езика (0.3°С – 0.8°С отклонение), аксиларно измерване (под мишницата) – необходим по-голям период на измерване (0.5°С – 1.5°С отклонение) и други като измерване на температурата на тъпанчето в ухото или челото, като те се правят със специализирани уреди.

Както споменахме, температурата се променя и през денонощието. В ранната сутрин, обикновено тя е най-ниска и най-висока в началото на вечерта.

Тази таблица обозначава нормалните граници на телесната температура в зависимост от това къде се измерва и на каква възраст е пациента.

Друг фактор, който е от особено значение при новородени бебета и малки деца е средата в която се намират. Температурата може да се повиши от прекалено навличане с дрехи или прекалено топла стая.

За да сме спокойни, че се грижим за здравето си и това на тези за които сме отговорни е добре освен всичко останало, да измерваме периодично и телесната температура. Инструмента, който се предлага в www.djadjite.com е направен точно с тази цел – да бъде лесен за употреба, безопасен, бърз и точен, когато ни потрябва.

Дигитален термометър за тяло

Вашият коментар